25 °C
hu de en
x
x

Sopronkövesd

Sopronkövesd község Soprontól 20 km-re délkeletre, a Kisalföld nyugati határszélén fekszik. Felszíni vizeit a Füles-patak gyűjti össze. A 84-es fő közlekedési úton és a Sopron–Szombathely-vasútvonalon közelíthető meg. Átmegy a községen a zsirai, a szombathelyi, a keszthelyi és a dunaújvárosi autóbuszjárat. Sopronkövesd az Alpokalján, Soprontól 20 km-re, Kőszegtől 31 km-re, Szombathelytől 45 km-re fekszik. A térség gazdasági életében jelentős szerepet tölt be, jelentős az itt foglalkoztatottak száma.
A település területe 26.81 km2, lakóinak száma: 1.363 fő.


Útvonaltervezés

A település első írásos említése 1326-ból származik. 1677-ben a Széchényiek lettek a falu földesurai. 1806-ban gróf Széchényi Ferenc újjáépíttette a templomot. A falu életében mindig jelentős volt a mezőgazdaság, hiszen már a régi írásos emlékek is jelentős erdőkről és jó minőségű szántókról regélnek. A vidék felfedezéséhez kerékpárút áll rendelkezésre, mely szervesen kapcsolódik a régió kerékpárút hálózatához.
 
Szentháromság-szobor
 Az Agg-hegy felé vezető útnál áll, 1864-ből származik. A hagyományos ábrázolást (az Atya és a Fiú egymás mellett ül, felettük a Szentlélek alakjával) neogótikus díszítés övezi.
 
Hulcz-emlékmű
 Az I. világháborúban hősi halált halt Hulcz János emlékműve a Pièta alakjával. Felirata: „Isten dicsőségére, a fájdalmas Szüz Mária tiszteletére, az 1914-18. világháboruban hősi halált halt Hulcz János emlékére, aki a 7. honvédhuszárezrednél 1917 aug. 12-én a román harctéren Kimpolung városánál Bukovinában 20 éves korában elesett. Emeltette testvére Hulcz József és családja 1934.”
 
Hősök tere
A plébánia előtt elhelyezkedő téren áll a falu I. és II. világháborús áldozatainak emléket állító hősi emlékmű, valamint itt található a Milleneumi-kereszt is.
 
Kápolna
A kápolna a faluhoz közeli szőlőhegyen, az Agg-hegyben található, az ún. Kotecsnél, „honnan gyönyörü kilátás nyilik a környékre a Fertő hatalmas tükréig, a hegyen terem a jó kövesdi szőlő, lábánál patak folyik. Eredete több évszázadra nyúlik vissza; a Dongó-család építtettte a XVIII. század első felében. Az egyszerű, dongaboltozatú épületet az évszázadok folyamán többször átalakították, és a homlokzatra gótizáló kis tornyot emeltek. Leginkább az utóbbi felújításokat lehet nyomon követni.
 
Római katolikus templom
A Széchenyi család birtokához tartozó Sopronkövesd község jelenlegi templomának helyén is már templom állott a XVIII. Században. A templom átépítése 1782-1806 között történt. Kora klasszicista stílusú, 264 m2 alapterületű, egyhajós templom, szentélyét, a főhajót, valamint a toronyalját és az orgonakarzatot csehsüveg boltozat fedi.
 
Sopronkövesdi Vendéglátóhelyek:
 
Pro Village - Franciska Major
Tel.: 06 70/429-6766
Franciska Major 50.
 
Fehér Csárda
Szolid, falusias környezetben, házias ízekkel és bő italválasztékkal várják kedves betérő vendégeiket.
Tel.: 06 99/536-041
Kossuth Lajos u. 58.