22 °C
hu de en
x
x

Tagok

Gyalóka

Gyalókát kedvező földrajzi elhelyezkedése tette alkalmassá arra, hogy őseink megtelepedjenek itt. A Répce-Menti kistelepülés az Alpokalján, Soprontól 37 km-re, Kőszegtől 16 km-re, Szombathelytől 28 km-re fekszik.

Lövő

Lövő települése Kisalföld északnyugati részén található, Sopronkövesd, Völcsej, Nemeskér és Röjtökmuzsaj községekkel határos. Területe 17,52 km2, lakóinak száma 1463 fő. A község éghajlata mérsékelt, levegője tiszta, a település határát érinti a Kisalföld legnagyobb összefüggő erdeje, amely nagyvadakban gazdag.

Nagycenk

Nagycenk az Alpokalján, Soprontól 12 km-re, Kőszegtől 38 km-re, Szombathelytől 53 km-re fekszik. A település első írásos említése 1291-ből származik. A falu két község, Nagycenk és Kiscenk egyesülésével jött létre 1892-ben. A falu környéke már az őskor óta lakott volt. 1532-ben a törökök kirabolták és felégették a falut, a lakosság egy része elpusztult, helyettük horvát telepesek érkeztek.

Nemeskér

Nemeskér az Alpokalján, Soprontól 30 km-re, Kőszegtől 30 km-re, Szombathelytől 37 km-re fekszik. A település első írásos említése 1237-ből származik. A település területe 6,42 km2, lakóinak száma: 194 fő.

Répcevis

Répcevis település Kőszeg közelében, Zsira, Szakony, Peresznye és a magyar–osztrák határ között, a Kisalföld és az Alpokalja találkozásánál fekszik. Répcevis az Alpokalján, Soprontól 37 km-re, Kőszegtől 14 km-re, Szombathelytől 27 km-re fekszik.

Röjtökmuzsaj

Röjtökmuzsaj az Alpokalján, Soprontól 30 km-re, Kőszegtől 37 km-re, Szombathelytől 47 km-re fekszik. A település első írásos említése: Muzsaj 1232-ből, Röjtök 1265-ből.

Sopronhorpács

Sopronhorpács Soprontól délre és Kőszegtől északkeletre a Kisalföld nyugati peremvidékén, a Répce-síkságon fekszik. Az Alpokalján, Soprontól 30 km-re, Kőszegtől 21 km-re, Szombathelytől 35 km-re található.

Sopronkövesd

Sopronkövesd község Soprontól 20 km-re délkeletre, a Kisalföld nyugati határszélén fekszik. Felszíni vizeit a Füles-patak gyűjti össze. A 84-es fő közlekedési úton és a Sopron–Szombathely-vasútvonalon közelíthető meg.

Szakony

A Répce bal partján elterülő falu már a kőkorszakban is lakott volt: 4000 éves emlékeket is tártak fel. Az 1959-ben feltárt 5 bronzkori, gátai kultúrából származó sír mellől később még 3 sír került elő. A római korban az erre vezető Borostyánkő út egyik őrhelye állt itt.

Völcsej

Völcsej egyutcás, fésűs beépítésű, egykori nemesi falu. A település az Alpokalján, Soprontól 27 km-re, Kőszegtől 26 km-re, Szombathelytől 43 km-re fekszik. A település területe 9,32 km2, lakóinak száma: 415 fő.

Zsira

Zsira egy kis határ menti település, ami közvetlenül az ausztriai Locsmánd szomszédságában helyezkedik el. Kiváló természeti adottságok, friss levegő és nyugodt, békés környezet övezi a települést, ami egyre inkább a turisták kedvelt célpontjává válik.