22 °C
hu de en
x
x

Gyalóka

Gyalókát kedvező földrajzi elhelyezkedése tette alkalmassá arra, hogy őseink megtelepedjenek itt. A Répce-Menti kistelepülés az Alpokalján, Soprontól 37 km-re, Kőszegtől 16 km-re, Szombathelytől 28 km-re fekszik.
A Répce bőséges és állandó ivóvizet szolgáltat, míg a Répce völgye kiváló termőtalajt, és legelőt ad a mezőgazdasági tevékenységek számára. A környéket már a Kr.e. VI. században lakták. Lakói kelta törzsek voltak, akik a rómaiak bejöveteléig meghatározó szerepet játszottak a térség kultúrájában. A Dunántúl sok településének alapjait hozták létre.
A település területe 3,93 km2, lakóinak száma: 77 fő.


Útvonaltervezés

A település első írásos említése 1308-ból származik.
Egykor a jobbágylakossága révén mindössze 3 porta volt, ez is fizetésképtelen szegény, így 1549-re a község a jobbágytalan nemesi falvak sorába süllyedt. Az I. világháborúban 14 fő, a II. világháborúban 8 fő halt hősi halált. A két vh. között a falu birtokosa, az Újhelyi-család volt. A falu munkára fogható lakosságának a 10%-a volt zsellér 1-5 kh-on, 10%-a pedig cseléd az újhelyi birtokon. Sem kiemelkedően gazdag, sem kirívóan szegény család nem volt ebben az időben. A falu nagy része a földművelésből élt, az iparosok kisebbségben voltak: kovács, cipész, asztalos, ács, kőműves. Volt még kocsmáros és vegyesboltos. Az 1980-as évek második felében korszerűsítették a villanyvilágítást, ravatalozót építettek, orvosi rendelőt alakítottak ki. Napjainkban nincs intézmény a településen.
 
Keresztelő Szent János templom
 
Műemlék jellegű a homlokzati tornyos, egyhajós barokk templom, ami 1761-ben épült. Eredeti népies barokk berendezése nagyrészt megmaradt, elsősorban a szobrokkal díszített oltár és a rokokó díszes orgona érdemel figyelmet. A templom melletti Nepomuki Szent János szobor a 18. század második feléből való. A kistemplom rendkívül hangulatos, bájos, viszont homlokzata, belseje egyaránt felújításra szorul.